Blog

Sådan lægger du fundamentet til en klassisk garderobe.

nimble_asset_5131B4D0-F8C4-400A-ACFA-2C954180A103-cropped-1-scaled

Hvad skal man som mand have i en garderobe?

Skjorter, jakkesæt, benklæder er alle essentielle, men hvad skal de laves af, og hvordan skal de se ud? Der er mange spørgsmål, som rejser sig, når tankerne falder på opbygningen af en garderobe med klassisk herretøj, og vi har stor forståelse for, at det kan virke uoverskueligt at opbygge en garderobe med klassisk herretøj. Især hvis man ikke ved, hvor man skal starte. Men med den rette viden og lidt planlægning kan det faktisk være ret så let.
Alle disse spørgsmål forsøger vi at give svaret på med en stribe af blogindlæg. Og vi begynder her med en klassiker: jakkesættet.

Jakkesættet 

Jakkesættet udgør størstedelen af den mængde stof, der omgiver kroppen. Det er nok den største udgift, når det kommer til garderoben, skarpt efterfulgt af skoene. Derfor er det vigtigt at lægge en strategi for, hvad man skal købe først, hvordan det skal sidde, og at kvaliteten af klædet er høj. Så man ikke køber i blinde og kommer til at smide en masse penge efter noget, man alligevel ikke bliver glad for. Eller lige så slemt at man køber noget, man er glad for, men i en kvalitet, der gør, at det bliver opslidt før tid.

Kvalitet:

Stoffet skal gerne komme fra en anerkendt mølle, der med tid og tradition har bevist at håndværket er i orden. Stoffet skal have en vis vægt for at være slidstærkt og have det rigtige fald (“drape”). Som udgangspunkt anbefaler vi, at man ikke køber stof under 13oz (368,5g). Garn til vævning er opdelt i to kategorier: strøgarn og kamgarn (“woolen” og “worsted”). Strøgarn bruges til tweed og flannel. Det ser mere uldent ud end en kamgarnsvare, deraf det engelske navn “woolen”. Flannel er blødt og lækkert at røre ved, mens tweed er groft og stritter som en islandsk striktrøje. Strøgarn er mere sart end kamgarn. Et par benklæder i en strøgarnsflannel holder ikke længe på en københavners cykelsaddel. Derfor anbefaler vi som regel i stedet benklæder i kamgarn (gerne riddeelastik/whipcord), hvis cyklen er dit fortrukne transportmiddel.

nimble_asset_22CD437F-9110-4DE5-ACC7-01C6BB52C327

(Worsted /Kamgarn fra Holland and Sherry).

nimble_asset_B7C6E664-DFA4-4097-AA7E-F40752007FE7

(Woolen/ Strøgarn fra Holland and Sherry)

Pasform:

Jakken skal have en naturlig skulder uden for meget vat. Brystkassen på jakkesættet skal være bred og fyldig med en smule drape (ekstra stof). Den skal have en smal talje og høj hofte, og den skal være lang nok til at dække bagdelen. Slidserne i siden eller midtfor bagpå skal forblive lukkede, når du har jakken på.

nimble_asset_582976B4-7E3F-4595-8286-0B8AC374A22E-scaled
nimble_asset_1B43D526-5D72-493E-B9AD-6C93FCABE8CE-copy-scaled

Benklæderne skal side tæt om bagdelen og taljen, men skal have plads i lårene. De skal have høj talje og læg. Fodvidden skal være bred nok til, at buksebenet kan falde rundt om skoen. De skal samtidig være lange nok til ikke at stumpe. De og må gerne lave et knæk foran på skoen, men ikke bagpå.

De tre første.

Det var lidt om pasform og kvalitet. Men når det er på plads, hvordan skal jakkesættet så egentlig se ud?. En fundamental garderobe, hvor man bruger jakkesæt til hverdag, bør minimum indeholde to jakkesæt, samt en kombination. Dette er selvfølgelig vores mening i Rosenløwe og Gottenborg og altså ikke en lov. De første to jakkesæt bør efter vores mening være i koksgrå og navy. Det er begge formelle og neutrale farver, hvilket gør det nemt at kombinere med andre dele af garderoben så som skjorter, slips og sko. Jakkesættene bør være ensfarvet, så de ikke er for iøjefaldende. Det gør, at du har mulighed for at bruge de samme sæt flere gange om ugen med forskellige skjorter og slips, uden at det ser ud, som om du går i det samme sæt hver dag.

Det Navy-blå sæt

Den Navy-blå farve er mørk og formel, men er ikke lige så kold som den koksgrå. Det gør også, at det blå sæt har et mere ungdommeligt udtryk. Det gør det rigtig godt til forretning og på kontoret. Desuden kan jakken bruges i stedet for en blazer til løse benklæder – evt. Chinos eller et par lyse eller/ mellemgrå flannelsbukser.
Man kan med fordel vælge en dobbeltradet jakke for et mere maskulint udtryk. Det ekstra lag stof over brystet samt spidsreveret bygger brystkassen og skuldrene op og får overkroppen til at se større ud. Det skal dog siges, at det samme kan give en uheldig effekt, hvis man har et par kilo for meget over maven.
Når det er sagt, kan man sagtens vælge den klassiske enkeltradedet jakke med to knapper. Vi forslår, at man vælger ét dobbeltradet og ét enkeltradet blandt de to første sæt, hvis man har kroppen til det og kan lide udtrykket. Det dobbeltradet sæt har et mere formelt udtryk, men kan bruges i samme omfang som et enkeltradet.

nimble_asset_CD98727E-B4AB-4D52-B077-2B130BF78235-copy-1-scaled
nimble_asset_AB401AF8-20F2-4940-A091-8BDF9BBEC7BF-copy-scaled

Det koksgrå sæt

Som nævnt tidligere er den grå farve mere kold. Det kan få sættet til at virke mere formelt. Det kan også have den effekt, at det får sættets ejermand til at se ældre ud. Det kan dermed få en yngre mand til at se mere moden og seriøs ud. Derfor kan det være et godt valg til en ung professionel, der gerne vil fremstå mere voksen.

Den grå farve er rigtig pæn som flannel for et mere afslappet udtryk.
Det er stadig formelt nok til at kunne bruges på de fleste arbejdspladser i dag. Et flannelsæt kan være lettere at bruge uden for arbejdspladsen, eksempelvis med en rullekrave under, i stedet for skjorte og slips. For et knivskarpt professionelt udtryk vil vi dog foreslå en kamgarnsvare.

Kombinationen

Som tredje sæt foreslår vi en kombination af sportsjakke i tweed eller flannel.
Gerne i tern eller sildeben. Sportsjakken gør det godt til et par riddeelastiksbukser i en lys farve eller et par grå flannelbukser. Hvis du cykler, anbefaler vi en kamgarnsflannel. Det kan også gå til jeans eller chinos. Det er godt til fritidsbrug, eller hvis dresscoden ikke er for formel på arbejdspladsen.
Hvis du ikke ser et behov for en sportsjakke og hellere vil have et tredje jakkesæt, foreslår vi et enkeltreddet flannelsæt i lys- eller mellemgrå. Da det er mere uformelt end de førnævnte jakkesæt, men stadig er acceptabelt på de fleste arbejdspladser. Desuden kan benklæderne nemt bruges i kombination med jakken fra det blå sæt som et smart fritidssæt.

nimble_asset_582976B4-7E3F-4595-8286-0B8AC374A22E-copy-scaled